Kategorie
 
 
 
 
 

Jak funguje solární sprcha?

Zahradní solární sprcha vám umožní dopřát si vítané osvěžení v teplém počasí. Pokud máte vířivku nebo bazén, jistě také oceníte možnost osprchovat se před koupáním, čímž výrazně snížíte míru znečišťování vody. Jste zvědaví, na jakém principu funguje?

Solární sprcha jako designový prvek

Pokud hledáte možnost, jak se rychle ochladit nebo spláchnout ze sebe prach po práci v zahradě, ideálním řešením je solární sprcha. Využijete ji také k umytí zbytků opalovacích krémů či jiné kosmetiky, trávy a jiných nečistot před vstupem do bazénu. Snižováním znečištění vody zároveň snížíte náklady vynaložené na její úpravu pomocí bazénové chemie.

Solární sprchy si můžete vybrat do exteriéru vašeho domu nebo také na chatu. Vyráběny jsou v různých designech, stanou se tak také novým estetickým prvkem. K dispozici jsou v moderním i retro provedení tak, aby dokonale zapadly do každé zahrady. Vybírat lze z mnoha tvarů i barevného provedení těla a hlavice. Hledáte-li zahradní sprchu, která se stane zároveň její ozdobou, přihlížejte ke stylu úpravy vašeho exteriéru.

Nenavýší vaše náklady na ohřev vody

Zahradní sprchy nepotřebují připojení do elektrické sítě. Na ohřev vody využívají slunečního záření, nečekají na vás proto žádné výdaje na energie. Ocení je i ti, kteří myslí na ochranu přírody – jsou ekologickým řešením. Po investici do solární sprchy si bez nutnosti vynakládání dalších financí můžete užívat komfortu letního osvěžení kdykoli na něj budete mít chuť.

Na jakém principu pracuje?

Solární sprchu je třeba umístit na stanoviště, které je během dne co nejdéle na slunci. Budete tak mít k dispozici účinný ohřev vody s využíváním jeho záření. Připojení na přívod vody je také jednoduché. Dá se vyřešit pomocí zahradní hadice a adaptéru, přičemž vodu do ní můžete přivádět z vodovodu nebo ze studny. Důležité je pouze zajistit dostatečný tlak vody (přibližně 3 – 3,5 baru). Ani instalace solární sprchy není složitá. Zpravidla nejsou zapotřebí žádné stavební úpravy, postačí kotvení pomocí šroubů, které jsou součástí balení.

Voda se napouští do zásobníku sprchy, ve kterém je ohřívána sluneční energií. Ta ji dokáže během slunečného dne zahřát až do teploty 60 °C. Doba ohřevu bude záviset na velikosti zásobníku – čím bude větší, tím déle se bude voda ohřívat. Při sprchování si ji pak můžete namixovat se studenou na teplotu, která vyhovuje vašim potřebám.

Velikost zásobníku je důležitá

Aby byla sluneční energie využita co nejlépe, zásobníky se vyrábějí v černé barvě. Ta pohlcuje infračervené záření, což podporuje ohřívání jejich povrchu. Ten pak předává nahromaděné teplo vodě.

Množství ohřáté vody ovlivňuje také velikost zásobníku. Když vybíráte solární sprchu do vaší zahrady, nezapomeňte zkontrolovat tento parametr. Měli byste přitom zohlednit, kolik osob ji bude pravidelně používat. Pro jednu až dvě osoby postačí zahradní solární sprcha s objemem zásobníku do 10l. Pokud vás je více, měli byste sáhnout po modelu s objemem nádoby 20 – 40 l.

Z jakých materiálů se vyrábějí solární sprchy

Jedním z parametrů, se kterými se při výběru sprchy setkáte, je i materiál, z něhož je vyhotovena. Pokud hledáte levnější řešení s dostatečně dlouhou životností, zvolte plast, k dispozici jsou také cenově náročnější modely z hliníku nebo nerezu. Plastová solární sprcha do zahrady naplní také vaše požadavky na kvalitu, přičemž se nemusíte obávat, že ji poškodí mráz. Použitý materiál dokáže výborně odolávat výkyvům počasí.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze